La Massa Teatre

La Massa Teatre és el teatre públic de Vilassar de Dalt i un dels centres neuràlgics de l’activitat cultural i artística de la vila. L’edifici, dissenyat per l’arquitecte Rafael Guastavino, és d’especial interès cultural i arquitectònic i, de fet, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Actualment el La Massa Teatre té un aforament de 496 localitats i un equip base format per 4 persones. La programació estable es programa en dos períodes, d’octubre a desembre i de febrer a juny. Com a principal equipament cultural del municipi, La Massa Teatre no només acull espectacles professionals sinó que té la ferma voluntat d’esdevenir la casa de les companyies i artistes amateurs de la vila.

Per la seva localització i esperit, La Massa Teatre també s’ha convertit en espai de referència a la comarca, sobretot a l’àrea del Baix Maresme.

Inaugurat l’any 1881, La Massa Teatre fa més d’un segle que és l’eix principal de l’activitat teatral i cultural de Vilassar de Dalt. L’edifici, de gran interès arquitectònic i històric, és la darrera obra que va fer l’arquitecte Rafael Guastavino abans de marxar als EEUU. Està catalogat com a Bé cultural d’interès nacional i destaca per l’espectacular cúpula de 17 m. de diàmetre i 3,50 m. de fletxa que corona l’edifici. La Massa Teatre és l’obra més complexa de totes les construïdes per Guastavino a Catalunya.

El 1880, la Societat del Teatre de Vilassar li va confiar la construcció d’aquest edifici, en el qual Guastavino va aplicar les seves tècniques en tots els elements constructius i, per primera vegada, en la cobertura d’un gran espai. La Massa Teatre de Vilassar de Dalt va permetre a Guastavino de portar a la pràctica tot el seu enginy just abans de traslladar-se als Estats Units.

Des del 2002, en què es va reinaugurar l’equipament després d’una acurada restauració, han passat pel seu escenari un munt de reconeguts artistes, grups de teatre, música i dansa, tant professionals com aficionats, i milers d’espectadors.

Història

L’activitat teatral a La Massa Teatre comença a mitjans del segle XIX amb un grup de persones que utilitza una petita sala pels assajos de les seves obres, mantenint-se d’aquesta manera fins al desembre de 1879.

El 10 d’octubre de 1880 es constitueix la Societat del teatre de Vilassar per a la construcció d’un teatre i un establiment de begudes. Aquesta societat, formada per dotze prohoms del poble que aporten el finançament com a accionistes, compra els terrenys i encarrega a l’arquitecte valencià Rafael Guastavino l’obra del nou teatre. Quatre mesos més tard, el 13 de març de 1881, té lloc la funció inaugural amb la representació de l’obra “La flor de la madrastra”.

Durant molts anys el Teatre la Massa és un dels centres socials i culturals de la vila, fins que el 1988 s’inicia una restauració del teatre. Aquests treballs s’abandonen el 1991 i el teatre queda en desús fins que l’any 1999 es reprèn la restauració amb un projecte dels arquitectes Ignasi de Solà-Morales, Lluís Dilmé i Xavier Fabré. Les obres, subvencionades per la Comunitat Europea, el Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Vilassar de Dalt, acaben l’any 2002.

El teatre restaurat es va inaugurar l’abril del 2002.